Belki şehirde doğup büyüdünüz ve köy hayatının nasıl olduğunu merak ediyorsunuz. Belkide anne babanız köyünüzden geçim derdine düşüp göç etti ve şehrin kalabalığından sıkıldınız. Köyünüz var ancak uzakta olduğu için pek ziyaret edemiyorsunuz. Bu saf, doğal ve temiz ortamları arıyorsanız size büyükşehirin orta yerinde tamamen bir köy ortamı sunan Altınköy Açık Hava Müzesi’ni öneriyoruz. Bir müze olan bu bölgede sakinliğin, dinginliğin, doğanın sesinin tadına varabilirsiniz.
Mutlaka ama mutlaka ziyaret edin. İster köyde isterseniz kalabalık bir şehirde büyümüş olun. Günümüzde burada sergilenen etkinlikler tamamen kaybolup gittiği için yaşınız biraz geçmişse hatırlayacaksınız. Evet böyle yapıyorduk diyeceksiniz. Özellikle teknoloji çağını yaşadığımız bu dönemlerde çocuklarınızın bu ortamları görmeleri oldukça yararlı olacaktır.
Altınköy Açık Hava Müzesi Hakkında Bilgi
Bundan tam 100 yıl önce köy hayatını anlatan bu açık hava müzesinde günümüzde hala kullanılan bazı gelenek ve yöntemlerde mevcut. Genellikle 1930, 1940, 1950 yıllarını kapsayan sergiler ve etkinliklerin büyüsüne kapılıp zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.
Büyülü ortam henüz içeriye girmeden başlıyor. Köyün kapısı tam bir Osmanlı mimarisinden alıntı bir yapı olma özelliği taşıyor.
Bir Anadolu köyünde görebileceğiniz tüm yapılar ve daha fazlasını burada görebilir ve hissedebilirsiniz. Hissedebilirsiniz diyorum çünkü bir ekmek fırınında ekmek pişirilirken kokusunu alabilir, Su değirmeninde öğütülen mısırın kokusunun farkına varabilirsiniz. Köy hayvanlarınında bulunduğu bölgede tarla ve çeşitli ağaçlarıda görebilmek mümkün.
Altınköy Açık Hava Müzesinde Neler Var?
Altınköy tanıtım yazısını aynen paylaşıyorum;
Altınköy’ün kapısı, camisi, çamaşırhanesi, okulu, bakkalı, köy evleri, yel ve su değirmeni, asma köprüsü, köy kahvesi köyün içindeki yerini aldı. Ancak burası yaşayan bir açık hava müzesi. Bu yüzden de köyün özellikleri bununla sınırlı değil. Bu köyde koyunlar, kuzular, inekler, öküzler, atlar, eşekler, köpekler, kediler, kuşlar, geyikler, ceylanlar, arılar, horozlar, tavuklar da var. Bu köyde buğday tarlası, sebze, meyve tarlaları, meyve ağaçları, ahırlar, kümesler, at ve öküz arabası da var. Bu köyde süt, yoğurt, tereyağ, peynir, yumurta, un, ekmek, domates, salatalık, kara lahana, marul, roka, semizotu, ıspanak, brokoli, patlıcan, kabak, fasulye de var. Bu köyde nalbant, kalaycı, dokumacı, demirci, değirmenci, köy bekçisi, köy muhtarı, kahveci, bakkal, seyis de var. Bu köyde 100 yıl öncesine ait eşyalar da var. Tırmık, anadut, dirgen, dibek, soku, tokaç, havan, el değirmeni, hereni, kuşhane, iği, çotra, sarım tarağı, futun, kulaklı sandık, keşkek tokmağı, sıyırgı da var.
Çeşitli dönemlerde çeşitli üretim tekniklerinin sergilendiği Altınköy Açık Hava Müzesine gitmeden önce o günlerde hangi etkinliklerin olduğunu öğrenmeniz gerekiyor.
Bölgede piknik yapmak yasak. Ancak zaten böyle bir yerde piknik yapmaya gerek duymayacaksınız.
Açık hava müzesinde çivisiz birbirine geçme evleri görmenizi mutkala öneririz.
Paylaştığımız fotoğraflardan da anlayacağınız üzere 500 dönümlük arazide yazılması zor olan bir bölgeden bahsediyoruz.
Ankara’da gezilmesi gereken yerler listesinde mutlaka yer alması gereken bir yer.
Bazı yerel rehberlerin bölge hakkındaki yorumlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Aykut Yıldırım
Şehrin için de bir köy çalışması … Doğası altyapısı harika. Tam bir açık hava müzesi kahvaltı yapabileceğiniz yemek yiyebileceğiniz yeri de var . Ancak bu yerin yönetimi çoook zayıf yöresel kıyafetli çocuklardan oluşmuş personeli çoook iyi niyetli güler yüzlü yardımcı olabilmek için çırpınıyorlar ama yönetim çok zayıf hizmet sektöründen çok uzak bir yönetim anlayışı var. Çok kalabalık bir müşteri kitlesine sadece çocukları modern bir köle gibi ortalıkta koşturup yalan söylettirerek müşteriler ıdare edilemez. Sözün kısası hizmet sıfır bir şey yemeyecekseniz harika bir yer. Alış veriş yapabileceğiniz yöresel ürünler satan yerleri var. Aşırı pahalı örneğin tandır ekmeği tarhana erişte vb ürünler normalinden iki kat pahalı beypazarı ile karsilastiriyorum.
Doğa ile iç içe bir yer . Temiz havası mükemmel. Yol bozuk değil , otobüs veya araba ile gidilebilir , ücretsiz otopark yeri var (geçici değil ise) . Temsili köy gibi düşünün . Mini piknik de yapılabilir. Içerde kahvaltı yapabileceğiniz , yemek yiyebileceğiniz yerler mevcut. Tuvaletler ücretsiz. Ürün satışı da mevcut. Gün boyu keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer. Tavsiye ederim .
Emel Askin
Ankara icin yakin mesafede çok genis guzel bir yesil alan. Kahvalti mekanlarında sunulan urun cesitleri bol ve lezzetli;fiyatlar makul. Köy meydanı, fırın ve bakkalında satılan ürünler orada yetistiriliyor ve yapılıyor. Koy ekmekleri bazlamalari çok lezzetli. Gerel bitkiler gerek evler gerekse beslenen hayvanlarla gerçekten bir köy havasi yaratilmis. Yesil bir ortamda yürümek, asma kopru,dere,ahsap evler vb manzarayi seyretmek,kısaca şehirden günübirlik kaçmak icin çok hoş bir mekan. Ankarada yaşayanlar en az bir kere gitmeli.
Altınköy Açık Hava Müzesi Fotoğrafları
Altınköy Açık Hava Müzesi Giriş Ücreti
Pazartesi hariç haftanın tüm günleri açık olan Köye giriş ücreti öğrenciler için 2 TL, tam bilet için 5 TL olarak belirlenmiş.
Altınköy Açık Hava Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Ankara’nın Altındağ ilçesi içerisinde bulunan Altınköy Açık Hava Müzesi Ankara merkezinin hemen dışında yer alıyor denebilir. Bölgeye otobüslerle gitmek için 312, 312-1, 321-6 nolu hatlar ile ulaşabilirsiniz.
EŞİKKAYA MAHALLESİ 2044. SOKAK ALTINDAĞ ANKARA
TEL: 0.312. 375 15 88 (10:30 -17:00)
altinmasa@altindag.bel.tr
ZİYARET SAATLERİ:
PAZARTESİ HARİÇ HER GÜN SAAT 10:00 – 19:00 ARASI.
KÖY LOKANTALARI İLETİŞİM HATTI:
DÖNGELLER KONAĞI: 0532 687 2777
EMDİLER KONAĞI: 0505 942 3301
Özel aracınızla gitmek için aşağıdaki kroki ve haritadan yardım alabilirsiniz.