Bandırma Vapuru Müzesi

19 Mayıs 1919 yılında Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkmasıyla başlayan Kurtuluş Mücadelesinin en büyük tanıklarından olan Bandırma Vapuru, olayın bir millet için ne kadar önemli olduğunu gelecek nesillere aktarılması için müzeye dönüştürülmüştür. Bu sebeple Bandırma Vapuru Müzesi Samsun iline yolunuz düştüğünde ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında gelir.

Samsun Milli Mücadele Park Alanı içerisinde bulunan Bandırma Vapuru Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ü Samsun’a getiren Bandırma Vapuru ile birebir aynıdır. Ancak gerçek Bandırma Vapuru 1925 yılında ömrünü doldurması gerekçesiyle sökülerek parçalanmıştır.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışının önemine vurgu yapmak ve o günleri sonsuza kadar yaşatmak adına 1999 yılında yapımına başlanan Bandırma Vapuru Müzesi 2001 yılında ziyarete açılmıştır.

Bandırma Vapuru Müzesi Hakkında Bilgi

Gemi orjinali ile birebir dizayn edildiği için kendinizi kurtuluş mücadelesini en derinden hissetmenize olanacak sağlayacak ortamda bulabilirsiniz.

Bandırma Vapuru Müzesi genel anlamda 5 bölümden oluşmaktadır.

Şeref Kamarası

Bu kamara içerisinde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykeli ve döneme ait saat, yangın tüpü vb. alet ve ekipmanlar sergilenir.

Kaptan Köşkü

Kaptan Köşkünde Atatürk’ü Samsun’a getiren gemi kaptanı İsmail Hakkı Durusu, ikinci kaptan ve gemi erlerinin bal mumu heykelleri ve kamara içerisinde o dönemlerde kullanılan pusula vb. ekipmanlar bulunur.

Açık Güverte

Geminin üst bölümünde açıkta bulunan bu bölümde o dönemlerde kullanılan çarklar dümenler vb. 1800’lü yıllarda kullanılan ekipmanlar sergilenmektedir. Ayrıca Açık Güverte kısmında hava şartlarına dayanıklı gemi eri heykelleri bulunur.

Sergi Salonu

İki girişin bulunduğu bu bölümdeki tablolarda geminin gerçek çizim planları, Atatürk’e ait fotoğraf sergisi, Atatürk’ün beylik silahı gibi envanterler sergilenmektedir.

Sergi salonu orjinalinde ambar olarak kullanılan bölümdür. 2005 yılında Samsun BŞB. bu bölümü tümüyle yenileyerek sergi salonu oluşturmuştur.

Özel Kamara

Orjinal Bandırma Vapurunda bu bölümün boş bir oda olarak kullanılmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün anısını ziyaretçilere yansıtmak amacıyla bu bölüm restore edilmiş ve TBMM tarafından hediye edilen ve Atatürk’ün “Saranova” yatında kullandığı kamarası örnek alınarak tasarlanmıştır. Kamarada Atatürk’ün bizzat kullandığı orjinal radyoda görülebilir.

Bandırma Vapuru Müzesi Giriş Ücreti

Bandırma Vapuru Müzesi giriş ücreti Öğrenci için 1 TL, normal ziyaretçiler için 2 TL olarak belirlenmiştir.

Bandırma Vapuru Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Bandırma Vapuru konum olarak Samsun il merkezi deniz kenarında Doğu Parkın doğu kenarında bulunuyor. Samsun’dan D010 karayolu üzerinden transit geçişlerde şehir merkezine çıkış yapılarak sahil tarafına doğru gidildiğinde müzeye ulaşılabilir.

Ayrıca Bandırma Vapuru etrafında bulunan Milli Mücade Açık Hava Müzesi, Suada Aqua Park, Bandırma Plajı gibi noktalarda ziyaret edilebilir.

Ayrıca Samsun’da bulunan Havza Kaplıcaları, Ayvacık, Kabaceviz Şelalesi, bölgelerinide ziyaret edebilirsiniz.