Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde Kavaklı Sahili Gölcük ilçesinin en gözde yürüyüş ve eğlence alanlarında biridir. İçerisinde Amfi tiyatro, çocuk oyun alanı, lunapark, iki futbol sahası, iki tenis kortu, basketbol, voleybol sahaları, 800 kişilik iki tribün, süs havuzları, koşu yolu, balıkçı barınaklarının bulunduğu Kavaklı Sahilinde uzun bir yürüş parkuru bulunmaktadır.

17 Ağustos Depremi öncesinde Gölcük’ün en gözde mekanı olan Kavaklı sahili deprem sonrası büyük hasar almış ve eski ilgisini kaybetmiştir. Ancak son yıllarda yapılan çevre düzenlemeleri ile ilgileri üzerine çekmeyi başlamıştır.

Gölcük Kavaklı Sahilinde Neler Yapılır?

Gölcük Kavaklı Sahilinin günümüzde yaklaşık 1,5 km sahil şeridi bulunmaktadır. Bu sahil şeridinde özellikle yaz aylarında deniz kenarında yürüyüşün tadını çıkarabilir yürüyüş hattı boyunca  dondurma standları, cafeler ve çeşitli hediyelik eşya standlarına gözatabilirsiniz.

⭐Neredeyse sahil şeridinin her noktası balık tutmak için müsait. Oltanız ve ekipmanlarınızla balık tutmaya gidebilirsiniz.

⭐Sahilde bulunan bisiklet yolunu kullanarak bisiklet gezisi yapabilirsiniz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin bir hizmeti olan bisiklet kiralama noktalarından (KOBİS) bisiklet kiralayabilirsiniz.

Kavaklı Sahili Bisiklet Kiralama Noktası (KOBİS)

⭐Çocuklar için eğlenceli vakit geçirecek bir çok oyun parkı ve parkuru bulunmaktadır.

Kavaklı Sahili Çocuk Oyun Alanları

⭐Sahil şeridinin orta bölgesinde bulunan Yarhisar Gemi Müzesini ziyaret edebilirsiniz.

⭐Sahilde bulunan lunaparkta eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.

⭐17 Ağustos Anıtını ve 17 Ağustos’u unutmamak adına sahilde deniz içerisinde kalmış sokak lambasını görebilirsiniz. Bu sokak lambası 17 Ağustos depremi sonrası sahilin ne derece sular altında kaldığının kanıtı olarak yerinden çıkartılmamıştır.

17 Ağustos İzleri

Kavaklı Sahili ve çevresi 17 Ağustos 1999 depreminde bölgede en fazla hasar alan noktadır. Sahil şeridinde deprem sonrası deniz metrelerce içeriye girmiş ve bazı binalar yıkılarak deniz içerisinde kalmıştır. Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi Kavaklı Sahilinde bulunan yüzme havuzu binası tamamen deniz içerisinde kalmıştır.

Günümüzde sahil kenarında bulunan deniz içerisindeki sokak lambası resimdeki işaretlenen sokak lambasıdır.

Günümüzde deniz içerisindeki sokak lambasının 17 Ağustos 1999’daki yeri
Sokak Lambasının günümüzdeki konumu

Sahilde birde 17 Ağustos Anıtı bulunmaktadır. Her yıl 17 Ağustos günleri gece 03:02’de burada anma törenleri yapılmaktadır.

Kavaklı Sahili 17 Ağustos Anıtı

Yarhisar Gemi Müzesi

Sahilde bulunan Yarhisar Gemi Müzesi Türkiye’nin ilk ve tek karaya yerleştirilmiş su üstü savaş gemisi müzesidir.

Yarhisar Gemisi 1964 yılında Türk Deniz Kuvvetleri için Amerikada inşaa edilmiş ve 1965 yılında Türk Sancağı çekilmiştir. 40 yıl boyunca Deniz Kuvvetlerinde “Keşif-Karakol” hizmeti olarak yapan Yarhisar 2005 yılında emekli edilmiştir. 27 Ekim 2006 tarihinde bir Donanma Kentine yakışır bir şekilde tören ile müze geminin açılışı yapılmıştır.

Yarhisar Gemi Müzesi Giriş Ücreti

Yetişkin : 50 Kuruş (0,5 TL)
Öğrenci : 25 Kuruş (0,25 TL)

Yarhisar Gemi Müzesi Ziyaret Saatleri

Müze görevli rehber eşliğinde gezilmektedir. Yoğun olması durumunda her yarım saatte bir rehber eşliğinde gezi turu yapılabilirken yoğun olmayan saatlerde giriş yaptığınızda rehber ile birlikte beklemeden müze gezintisine başlayabiliyorsunuz.

Yarhisar Gemi Müzesi içerisinde orijinal hali bozulmadan, yaşam alanları, aşcıhane, yatakhane, salonlar ve cephanelikleriyle, üzerlerine üniforma ve günlük kıyafet giydirilmiş cansız mankenlerle, dümen evi, köprü üstü, silahları ve bunlara ait cihaz ve techizatlarla, Osman’lı ve Türk bahriyesinin geçmişten günümüze gelişimini anlatan resim, fotoğraf ve objeler sergilenmektedir.

Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri (15 Haziran – 15 Eylül)

11:00 – 18:00 Saatleri Arası (13:00 – 14:00 arası öğlen arası)
Haftanın 5 Günü (Pazartesi ve Salı Kapalı)

Kış Dönemi Ziyaret Saatleri (15 Eylül – 15 Haziran)

10:00 – 17:00 Saatleri Arası (12:00 – 13:00 arası öğlen arası)
Haftanın 5 Günü (Pazartesi ve Salı Kapalı)