Çorum ili Osmancık ilçe merkezinden Kızılırmak nehrinin iki yakasını birbirine bağlayan Koyunbaba Köprüsü Osmanlı İmparatoru II. Beyazıt zamanında 1484 yılında yapılmıştır. 1489 yılında yapımı tamamlanan köprüye II. Beyazıt Köprüsüde denmektedir. 250 metre uzunluğunda olan köprünün eni yaklaşık 7,5 metredir. Osmanlı mimarisinde çok kez kullanılan sarı kesme taştan oluşan köprü 19 kemerli gözden oluşur. Koyunbaba Köprüsü günümüzdede aktif olarak kullanılmaktadır.
Köprü Kitabesi
Arapça olarak yazılmış Koyunbaba Köprüsü kitabesi 5 sıradan meydana gelir. Kitabede şunlar yazar ;
Yardımından dolayı Allah’a Hamd ve doğru yolun kılavuzu Muhammed ve onun yüce ailesine ve halkı doğru yola yönelten ashabına salat olsun. Dünya, ibret sahiplerinin nazarında hayır ve geçit köprüsüdür. Yaratıklar için sürekli hayat ve sevinç imkansızdır. Ne mutlu o başlangıç ve sonu düşünen kimseye ki, ahiret yolcuğuna devir için sevap edine. Sürüp giden sadaka ise, ne güzel sevaptır. Sadır ola bu yüce emir, bütün ülkelerde sürekli geçerli olsun. Ulu, adaletli, bilgin sultan ve yiğit, yüce hakan, milletlerin yönetimini elinde tutan, arap ve acem sultanlarının sultanı, gazi ve mücahitlerin efendisi, kafir ve müşrikleri kahreden, krallar sultanı ve denizler hakanı, ihsan ve kudret sahibi Allah’ın desteklediği “ Sultan Ebül-Fetih Beyazıt bin Mehmet Han”. Allah onun saltanatını gece ve gündüzler birbirini izledikçe sürdürsün. Kıyamet gününde sevaba ermek, üzerinden geçenlere ibret olmak, umum tarafından faydalanılmak amacıyla sürekli bir hayır olan bu değerli köprünün sağlam olarak yapılmasını emreyledi. Bu hayırlı eserin tesisi, 889 senesinin Şaban ayında başlandı ve 894 senesinde tamam oldu
Koyunbaba Köprüsü Hakkında Bilgi
Köprü tam bir Osmanlı klasiği mimariye sahiptir. İmparatorluk zamanında kullanılan kemerler bir çok Osmanlı eserinde görülmektedir. Köprüde 19 kemer gözü olmasına rağmen Kızılırmak nehrinin suları 4 gözü kapatmakta ve dışarıdan 15 göz görülebilmektedir. Köprü üstünde her iki tarafta 60 cm yükseklikte taş korkuluklar yapılmıştır.
Koyunbaba Köprüsü ziyaretim sırasında çektiğim videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Koyunbaba İsmi Nerden Geliyor?
Anlatılan hikayeye göre Osmancık yöresinde asıl adı Seyit Ali olan bir çoban her gün bir koyun gibi melediği için Koyunbaba olarak çağırılır ve bilinir. Tüm yöre halkı tarafından tanınan Koyunbaba’yı bir gün Fatih Sultan Mehmet Han Otlukbeli yolunda ziyaret eder. Sefer dönüşü vezirini Koyunbaba’ya gönderen Sultan Fatih bir isteğinin olup olmadığını sordurur. Koyunbaba Sultandan Kızılırmak nehrine bir köprü ve kendisine arsa ile ahır ister. Fatih Sultan Mehmet arsa ve ahırı vermiş olsada köprü yapmak için ömrü yetmez.
Fatih Sultan Mehmet’in ölümünden sonra tahta geçen oğlu II. Beyazıt bir sefer sırasında Kızılırmak nehrinden geçmek zorunda kalır ancak bir türlü geçmek için uygun nokta bulunmaz. II. Beyazıt babası gibi Koyunbaba’ya rastlar ve nehirden karşıya nasıl geçileceğini sorar. Koyunbaba yardım karşılığında bir köprü yaptırmasını ister ve orduyu nehrin karşısına geçirir. Sefer sonrasında II. Beyazıt 3 gece üst üste Koyunbaba’yı rüyasında görür ve Osmancık’ta kızılırmak nehri üzerine bir köprü yapılmasını emreder.
Koyunbaba Köprüsüne Nasıl Gidilir?
Osmancık merkezinde Kızılırmak nehirinin iki yakasını birbirine bağlayan 2 köprüden biri olan Koyunbaba köprüsü Karadeniz yolu üzerinden Osmancık Şehir merkezine dönerek yaklaşık 1,5 km düz gittiğinizde görebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında Karadeniz’de bulunan memleketlerine gitmek için Osmancık’tan geçen yolcular köprüyü görmek yoldan sapmaları sonucu sadece 10 dakika kaybederler. Zaten osmancık ilçe merkezinde 50 km/h hızı geçebilmek hız koridorları nedeniyle mümkün değil.