Giresun’un Dereli ilçesinde 1750 metre yükseklikte kurulan Kümbet Yaylası kendisiyle aynı ismi taşıyan Kümbet Köyünde bulunur. Kümbet Yaylası, Kümbet köylüleri ile Uzundere köylülerinin kullandığı geçici bir yerleme alanıdır. Yaylanın orman örtüsü, tabiatı, yöreye özel mimari evleri, muhteşem temiz havası ile Giresun’un en önemli turistik yaylası konumuna da gelmeyi başarmıştır.

Geleneksel yaylacılık aktivitelerinin günümüzde de yapılmaya devam edildiği Kümbet Yaylası Osmanlı döneminden bu yana yöre halkı tarafından kullanılmakta ve bölgede sayfiyeler (yazlık evler) bulunmaktadır.

Yayla Karadeniz’in 16 diğer yaylasıyla beraber 1991 yılında turizm merkezi ilan edilmiştir.

Kümbet Yaylası’nda Neler Yapılır?

Yaylada fırın, market, kasap gibi imkanlar bulunuyor. Ayrıca mangallık malzemeleri kasaptan almanız durumunda gerekli mangal malzemelerini geri iade koşuluyla ücretsiz alabiliyorsunuz.

Yaylada yöre halkının satışa sunduğu yöresel ürünlerden satın alabilirsiniz. Yaylanın turizm merkezinde çeşitli ihtiyaçları karşılamak amacıyla 78 ticari iş yeri bulunmaktadır. Bu iş yerleri bir caddede sıralanmış sağlı sollu sıralanmış bir şekilde yapılmış ve yok parke taşı ile kaplanmıştır.

Yaylada en çok satın alınan ürünler ise yine yayla ve çevresinde yetiştirilen doğal sebze ve meyveler, küçük baş hayvan etleri olarak sıralanabilir.

Muhteşem doğası ve harika havası ile bir doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz.

Bölgede bulunan yöresel otellerde konaklama yapılabilmektedir. Ayrıca yayla doğasına zarar vermeyen evleri kiralayarak oturabilme imkanıda bulunur.

Kümbet Yayla Şenlikleri her yıl Temmuz ayının sonlarına doğru yapılıyor. Bu şenliklerde Aymaç mevkiinde şenlik ateşi yakılarak havaifişek gösterileri yapılmakta, davul zurna eşliğinde toplu horon oyunları sergilenmekte ve kültüre as sanatçılar konser vermektedir.

Yaylacılık sezonu boyunca her Cuma bir yöresel pazar kurulur. Bu pazarda canlı hayvan, yağ, peynir, yapağı gibi hayvansal ürünlerini, çamadan (çanta), sepet, püskül, odun kaşığı, el örmesi işlemeli çorap gibi çeşitli el sanatlarını ve nane, mantar türleri ve yayla çiçeği gibi doğada kendiliğinden yetişen ve yaylacılar tarafından toplanan bitkiler satılmaktadır.

Yaylada konaklamak için bulunan dağ evleri hakkında ayrıntılı bilgi için birun.com sitesini ziyaret edin. Yada etstur fiyatlarına bakabilirsiniz.

Kümbet Yaylasına Ne Zaman Gidilir?

Yaylada nüfus Nisan ayı başlarında artmaya başlayarak Kasım ayına kadar devam eder. Ancak Ağustos ayında ise fındık hasatının başlaması ile bu ay içerisinde yerli nüfus düşmektedir.

Kümbet Yaylasına Nasıl Gidilir?

Günümüzde ise sahilden Kümbet yaylasına, Giresun-Dereli-Şebinkarahisar
yol güzergahı takip edilerek iki şekilde ulaşmak mümkündür. Bunlardan birincisini,
Giresun-Dereli-Güdül ve Yüceköy güzergahı oluşturur. Giresun’a yaklaşık 60 km
olan bu güzergahın 41 km’si asfalt, 19 km ise stabilizedir. Bu yol üzerinden yayla ile
bağlantı düzenli minibüs seferleri ile sağlanır.

İkincisi güzergah ise, Dereli kasabasından sonra Şebinkarahisar yolu takip edilerek İkisu ve Uzundere köyleri üzerinden gerçekleştirilen bağlantıdır. Bu yol, ilk güzergaha göre daha uzundur ve Giresun’dan Kümbet yaylasına olan uzaklık 92 km kadardır. Bunun da, Şebinkarahisar yolunu oluşturan 80 km’si asfalt, 12 km’si ise toprak tesviyedir (stabilizedir). Bu güzergah üzerinden gerçekleştirilen bağlantı daha ziyade yaylaya
özel araçları ile gelenler tarafından kullanılmaktadır.

Doğal ve tarihi manzaraları seviyorsanız Giresun merkezinde bulunan Giresun Kalesi bölgesinede uğramanızı tavsiye ediyoruz.