Tortum Şelalesi, Erzurum ili sınırları içerisinden geçen Tortum Çayı üzerinde bulunan 48 metre yüksekliğe ve 21 metre genişliğe sahip Anadolu’nun doğal güzelliklerinden bir tanesidir. Şelalenin üstünde oluşan gökkuşağı ve altında bulunan ve suyun çağladığı dev kazanı (şelanin aktığı yere verilen isim) ile her mevsim muhteşem görüntüler ve harika tabiat manzarası veren bir noktadır.

Tortum Şelalesi Hakkında Bilgi

Dünyanın en büyük 3. şelalesi olan* Tortum Şelalesi etrafı ziyaretçiler için demir korkuluklar ve taş merdivenler ile sarılmıştır. Şelalenin sesini ve görüntüsünü net olarak hissedebileceğiniz seyir balkonlarına girmek için üstünüze bir yağmurluk geçirmeniz gerekebilir. Bu seyir balkonlarının nefes darlığı ve kalp rahatsızlığını önlediğine inanılmaktadır.

*Afrika’daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi 120 metre yükseklik ile dünyanın en yüksek şelalesi, A.B.D’nde Erie Gölü ile Ontario Gölü arasındaki Niagara Şelalesi 51 metre yükseklik ile ikinci.

Tortum Şelalesinde Neler Yapılır?

Uluslararası turizme açık olan bölgeye ziyaret sebeplerinin en başında elbette şelalenin güzelliği ve görüntüsüdür. Şelaleyi dinlemenin ve izlemenin yanı sıra bölgede piknik yapılacak alanlarda bulunur.  Şelalenin aktığı bölgede kurulan piknik alanları ile şelalenin çağlayan sesi eşliğinde aileniz ve arkadaşlarınızla harika vakitler geçirmeniz mümkün.

Tortum Şelalesine Ne Zaman Gidilmeli?

Kış ve ilkbahar aylarında su debisi yaklaşık 400 m³/sn. akışa çıkması nedeniyle şelalenin en hırçın zamanları hava şartlarıda göz önünde bulundurulduğunda ilkbahar aylarıdır. Haziran ayının sonlarına doğru Tortum Çayı  su debisi düşüşe geçmekle beraber şelale suyuda azalmaktadır. Bu nedenle özellikle ilkbahar aylarında bölgeye gitmenizi öneririz.

Tortum çayı Kargapazarı Dağları’nın kuzey yamaçlarından kaynaklarını alan ve Erzurum–Artvin il sınırında bulunan Kınalıçam (Aşpişen) köyünde Yusufeli sınırlarına girer ve Tortum Gölünü geçerek Yusufeli-Oltu-Erzurum (D 960/D 060) yol ayrımı mevkiinde Oltu Çayı ile birleşir. Su kavuşumu mevkiinde Çoruha karışır.

Şelale’nin Oluşumu

Tortum Şelalesi 18’inci yüzyılda Balıklı Köyü yakınlarında bulunan dağda heyelan oluşması sonucu oluşmuştur.