Anlatılana göre tarihi Truva kentinin düşüşünün ana sebebi olan Truva atının bir örneği antik kentin merkezi olan Çanakkale’de sergilenmektedir. Truva şehrinin girişinde bulunan Truva Heykeli açık havada ve ziyarete açıktır.
Ayrıca 2004 yılında Truva film çekimlerinde kullanılan Tahta ve orjinaline daha benzer olan Truva atı yine Çanakkale merkezinde sahilde sergilenmektedir.
Truva Atı Hikayesi
Yunan Mitolojisine göre, özellikle Tanrıçaların arasındaki bazı anlaşmazlıklardan kaynaklanan uzunca bir hikayenin sonunda, Sparta Kralı Menelaus’un genç ve güzel eşi Helen Truva’ya kaçırılır. Bunun üzerine Akalar (Yunan halkları için kullanılan ortak isim) Truva’ya saldırır, M.Ö. 11. veya 12. yüzyıldaki bu savaş 10 yıl kadar sürdüğü halde Truva bir türlü ele geçirilemez. Bunun üzerine Odysseus ‘Truva Atı’ hilesini düşünür. Büyük bir tahta at inşa edilir, en iyi savaşçılardan 30-40 tanesi atın içine gizlenir, yalnızca bir gönüllü asker (Sinon) haberci olarak bırakılır ve tüm Aka ordusu savaş alanını terk eder.
Diğer ayrıntıları atlayarak sadede gelelim. Anlaşılan o ki ikna yeteneği pek yüksek olan Sinon, allem edip kallem edip, bu atın bir çeşit hediye olarak bırakıldığına Truvalıları inandırır. Böylece at şehrin içine alınır. O gece atın içindeki savaşçılar Truvalı nöbetçileri saf dışı bırakıp, gizlice geri dönen Aka askerlerine şehrin kapılarını açar ve Truva düşer. İngilizcede yer alan “Beware of Greeks bearing gifts.” (Hediye taşıyan Yunanlılardan sakının.) deyişinin kaynağı bu mit’tir; anlamı da basitçe: “Düşmanına güvenme.”