Tuz Gölü Konya, Aksaray ve Ankara illerinin sınırları içerisinde yer alan Türkiye’nin Van gölünden sonraki 2. büyük gölüdür. Derinliği ortalama 40 cm’dir. Yağışın bol olduğu bazı yıllarda ortalama derinlik 1,5 metreye kadar yükselmektedir. Bölgenin yıllık yağış ortalamasının düşük olması nedeniyle yaz aylarında göl çevresi oldukça daralmaktadır. Öyleki gölün orta noktasında Konya ile Ankara illerini birbirine bağlayan doğal bir yol bile bulunur. Bu yol tuz üretim tesisleri için kullanılır. Gölün boşaldığı herhangi bir akarsu yoktur.
Yaz aylarında gölün tabana kadar kurumasıyla yaklaşık 30-40 cm’lik tuz tabakası yüzeyde kalır ve göl üzerinde yürümek mümkün hale gelir. Bu tuz yıllık olarak değişmekle beraber ülke mutfak tuzu ihtiyacının yaklaşık %50’sini karşılamaktadır.
Tuz gölü bölgesinde ayrıca 2017 yılında yerin altına doğal bir doğal gaz depolama tesisi kurulmuştur.
Tuz Gölü Nerede?
Bir çok ziyaretçi Tuz gölü hakkında bilgi ararken Tuz Gölü Nerede sorusunu sormaktadır. Tuz Gölü Konya, Aksaray ve Ankara olmak üzere 3 ilimizin sınırları içerisinde yer almaktadır. Gölün turistik olarak en çok bilinen noktası ise D750 Ankara – Aksaray karayolu üzerinde Şereflikoçhisar ilçe sınırlarında bulunan Tuz Gölü Tesisleridir. Burada çıplak ayakla tuz gölü üzerinde yüreyebilirsiniz. 🌍Konum için Tıklayın.
Eğer D750 karayolu üzerinde yolculuk yapıyorsanız hava durumu müsaitliğine göre mutlaka bu noktada durup tuz gölünü görmelisiniz.
Tuz gölündeki tuz nereden gelir?
Tuz gölünde bulunan yoğun tuz gölün etrafında bulunan çeşitli minerallerden ve organik maddelerden oluşan katı haldeki doğal maddelerin göl tabanında bulunması ve bu kayaçların sürekli bir döngü halinde yaz aylarında buharlaşmasıyla göl yüzeyine toplanması sonucu oluşur.
Tuz Gölünde Neler Yapılır?
Öncelikle tuz gölü yüzeyinde çıplak ayaklarla yürümenin faydalı olduğu bilinmektedir. Bu faydaların bilimsel olarak açıklaması şöyledir. Göl içerisinde toplam 22 çeşit mineral bulunmaktadır. Bu mineraller doğal olarak ayaklardaki koku, egzema ve mantara karşı iyi geldiği belirtilmiştir. Ayrıca romatizma ve eklem ağrılarına da faydalı olduğu bilinmektedir. Elbete bu faydaların anlamı bu rahatsızlıkları giderebilmesi değil tedavi sürecine fayda sağladığı bilinmelidir.
Ayrıca gölün bembeyaz görüntüsü fotoğraf çekmek için muhteşem bir görüntü verecektir.
Gölün Ankara – Şereflikoçhisar bölümünde bulunan Tuzgölü Cafesi bölgede ziyaretçilerin en çok uğradığı noktadır. Bu bölümde tuz gölünde yürümek mümkündür. Ayrıca bölgede birde tuz müzesi bulunur. Dinlenme tesisi bölgesinde tercih edebileceğiniz bir çok işletme bulunuyor.
Tesiste tuz gölüne çıplak ayakla girdikten sonra ayaklarınızı yıkamak için lavabo ücreti olarak 1 TL ödüyorsunuz. Bu ücret bölgedeki yeraltı sularının tuzlu olması nedeniyle tesise tankerlerle getirilen tatlı su masrafı nedeniyle alınıyor. WC ücreti 1,5 TL.
Tesise girişte yeterli sayıda otopark alanı bulunuyor. Otopark ücretsiz.
Tuz gölüne Nasıl Gidilir?
Ankaradan Aksaray istikametine giden bir otobüs ile tuz gölüne gitmek mümkündür.
Özel aracınızla Ankara merkezinden gitmeniz durumunda Konya – Adana – Gölbaşı istikametine giden D750 karayolunu kullanmalısınız. Tuz Gölü restoranının bulunduğu bölge yaklaşık 125 km uzaklıktadır. Bu yol üzerinden yaklaşık 100 km gitmeniz durumunda tuz gölünü ve tuzgölü restoranını görebilirsiniz.
Tuz Gölü Harita
Tuz Gölü’ne Giriş Ücreti Ne Kadar?
Tuz gölüne girişte herhangi bir ücret alınmamaktadır.
Tuz Gölü Hakkında Sorulan Sorular
Tuz Gölü Efsanesi Nedir?
Efsaneye göre Tuz gölünün olduğu alanda çok eski zamanlarda yaşlı bir kadına ait üzüm bağları bulunurmuş. Günlerden bir gün üzüm bağlarının yanından geçen ve yorulan dervişin biri bağın sahibi olan yaşlı kadından bir salkım üzüm istemiş. Yaşlı kadın üzüm almadım, bağım kurudu diyerek dervişe üzüm vermemiş. Bu sözlerine inanmayan dervişte “ tuz ile buz olasın” diye beddua etmiş. Yaşlı kadının tüm bağı tuza dönüşmüş.
Tuz Gölü Faydaları
Göl içerisinde toplam 22 çeşit mineral bulunmaktadır. Bu mineraller doğal olarak ayaklardaki koku, egzema ve mantara karşı iyi geldiği belirtilmiştir. Ayrıca romatizma ve eklem ağrılarına da faydalı olduğu bilinmektedir.
Tuz Gölü Derinliği Ne Kadar?
Tuz gölü her ne kadar Türkiye’nin en büyük göllerinden biri olsada aynı zamanda en sığ göllerinden biridir. Tuz gölü derinliği bir çok noktasında ortalama 50 cm‘dir.
Tuz Gölü Hangi Coğrafi Bölgede Bulunur?
Tuz Gölü İç Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır.
Tuzgölü ile ilgili bağlantılar
Konya iline yolunuz düşmesi durumunda Meram Bağları’nıda ziyaret edebilirsiniz.
Ankaraya yolunuzun düşmesi durumunda Ankara’da Gezilecek Yerlerede göz atabilirsiniz.